Vliv frekvence vyvážení obsahu nádob pro tříděný odpad na intenzitu třídění komunálního odpadu obyvatelstvem - Janešíková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci je hodnocen vliv frekvence vyvážení nádob pro tříděný odpad na intenzitu třídění ve dvou lokalitách v Českých Budějovicích. Vliv byl posuzován pomocí tří nezávislých metod (monitorování zaplnění nádob ? bilančním výpočtem ? dotazníkem). Při posuzování vlivu frekvence svozu na třídění bylo přihlédnuto k následujícím kriteriím: zaplnění nádob v době svozu, docházkové vzdálenosti obyvatel k nádobám na tříděný odpad, typu zástavby v monitorované lokalitě, objemu nádob pro tříděný odpad, množství vytříděného odpadu, počtu obyvatel připadajících na sběrné místo apod. Z výsledků vyplynulo, že úroveň třídění směsného odpadu v Českých Budějovicích není na dostatečné úrovni. Frekvence svozu tříděného odpadu je dostatečná a není limitující pro intenzitu třídění. Pro zefektivnění svozu je navrženo optimalizovat rozmístění nádob na tříděný odpad, zvážit jiný systém svozu pro vilové části, zavést speciální nádoby pro třídění PET lahví a formou osvěty zvýšit zaplnění nádob (papíru).
Influence of release frequency of containers for separated household refuse to separation intensity of the waste.
Keywords: tříděný odpad; plasty; papír; sklo; frekvence vyvážení; intenzita třídění; sorted waste; plastic; paper; glass; frequency balance; intensity of sorting