Význam a zdroje selenu ve výživě člověka - Kratochvílová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářské práce je zaměřena na funkce selenu ve výživě člověka. Selen je esenciální stopový prvek důležitý pro lidské zdraví. Jeho dostupnost závisí na koncentraci selenu v půdě. Průměrné příjmy selenu u obyvatel České republiky jsou obvykle 36 g/den na jednotlivce. Nadměrný nebo nedostatečný příjem selenu může vést k nepříznivým účinkům na lidské zdraví. K nejvýznamnějším zdrojům selenu ve stravě většiny lidí patří maso, ryby, vejce, mléko, obiloviny a ořechy. Selen hraje důležitou roli v řadě metabolických funkcí, včetně antioxidačních systémů, hormonů štítné žlázy, metabolismu, imunitní funkce a reprodukce. Nízké hladiny selenu jsou spojeny se zvýšeným rizikem mortality, špatnou funkcí imunitního systému a úbytkem kognitivních funkcí, zatímco vysoké hladiny selenu způsobují po česneku zapáchající dech, ztrátu vlasů a nehtů, poruchy nervového systému a kůže a kazivost zubů. Množství selenu a jeho potřeba se mění v průběhu života. Doporučené dávky selenu pro ženy jsou 55 g/den a pro muže 70 g/den. Těhotné a kojící ženy potřebí v průměru 65-75 g selenu/den. Nedostatek selenu u žen způsobuje problémy s otěhotněním, vývojové vady plodu či poporodní komplikace. Novorozenec přijme mateřským mlékem zhruba 10 g selenu/den. Doporučené dávky pro děti se pohybují v rozmezí 20-30 g selenu/den. U seniorů nedostatek selenu způsobuje úbytek svalové hmoty a síly. Naopak dostatečné dávky selenu mohou předejít vzniku osteoporózy a různým zdravotním komplikacím. Při sportovní činnosti vzniká v těle velké množství volných radikálů, a proto je potřeba tělu dodat dostatečné množství selenu, který pomáhá svými antioxidační účinky předejít oxidačnímu poškození svalů. U obyvatel vystavených nízkým hladinám selenu může být případný nedostatek zvýšen užitím potravinových doplňků se selenem.
Meaning and resource of selenium in human nutrition
Keywords: selen; výživa lidí; potraviny; potravinové doplňky; selenium; human nutrition; foodstuffs; supplements