Změny v pohledech na povolání sestry u studentů a absolventů bakalářského studia oboru Všeobecná sestra. - Záhorec, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Vnímání sesterského povolání, image sestry a prestiž této profese se řadí mezi témata, která se v současném ošetřovatelství stávají velmi aktuálními. Tato práce, na téma ''Změny v pohledech na povolání sestry u studentů a absolventů bakalářského studia oboru Všeobecná sestra,'' se snaží tuto problematiku prozkoumat a vyvodit závěry, které by posloužily zejména k novému přístupu k ošetřovatelství v praxi. Teoretická část práce se zabývá čtyřmi základními oblastmi: ošetřovatelstvím a jeho koncepcí, ošetřovatelským vzděláváním, povoláním sestry a pohledem na sestru. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit rozdíl v pohledu na povolání sestry u studentů a absolventů bakalářského studia oboru Všeobecná sestra. Pro zjištění cíle a zodpovězení výzkumných otázek byla použita metoda kvalitativní, formou rozhovorů s respondenty z řad studentů a absolventů studia oboru Všeobecná sestra. V rámci tohoto šetření byly stanoveny tři výzkumné otázky, jejichž smyslem bylo odhalit jaký je pohled na sestru očima studentů oboru Všeobecná sestra a jak sestru vidí absolventi tohoto oboru s následným porovnáním těchto pohledů a odhalením vzájemných shod a rozdílů ve vnímání sestry u obou skupin. Cíl práce se podařilo splnit, protože na všechny výzkumné otázky byla nalezena přiměřená odpověď. Bylo zjištěno, že studenti na sestru nahlížejí v mnoha oblastech jinak, ale také, že se v mnohém shodují s pohledem absolventů. Shodné oblasti se většinou týkají ''materiálních'' stránek profese - personálu, času na klienty, ocenění sestry a problémů s administrativou. Naopak rozdílné názory panují v oblastech osobnosti a jedinečnosti sestry, kdy absolventky hodnotí sestru jako mnohem ''lepšího člověka,'' než jak je tomu ze strany studentů. Výsledky získané tímto šetřením mohou sloužit hned k několika účelům. Především je to ukázka současného pohledu na sesterskou profesi ze strany studentů i pracujících sester a proto se jedná o cenný materiál nejen pro všechny, kdo se podílejí na ošetřovatelském vzdělávání, jimž by mohla přinést zpětnou vazbu jejich práce a také náměty na zlepšení, či úpravu v některých oblastech výuky, ale také pro vedoucí ošetřovatelské pracovníky, jakožto hodnocení spokojenosti s profesí ze strany svých podřízených. Dále by tato práce mohla sloužit jako základ pro další, rozšiřující šetření, které by se snažilo odhalit, jak touto prací zjištěný pohled na sestru změnit. V práci se totiž objevuje mnoho námětů a oblastí k zamyšlení a jejich zkoumání by mohlo být velkým přínosem nejen pro sestry, ale i pro ošetřovatelství jako takové. Tato práce může tedy, mimo jiné, sloužit také jako podkladový materiál pro všechny, kteří se danou problematikou chtějí zabývat.
Changes in the nursing profession as it is viewed by students and graduates of the bachelor programme General Nurse.
Keywords: image sestry; ošetřovatelství; ošetřovatelské vzdělávání; sestra; pohled na sestru; role sestry; the image of the nurse; nursing; nursing education; nurse; the way the nurse is viewed/perceived; the role of the nurse