Pavučince podrodu Telamonia na výškovém gradientu jihočeských vrchovišť - Forejt, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce bylo zjistit, které druhy podrodu Telamonia rostoucí v rašeliníku se vyskytují na vybraných vrchovištích a zda existuje nějaký vztah mezi studovanými druhy a ektomykorhizními dřevinami a nadmořskou výškou. Pro výzkum bylo vybráno devět lokalit v NP Šumava a CHKO Třeboňsko v nadmořské výšce 470-1175 m n. m. U každého druhu byly studovány mikroskopické a makroskopické znaky a v případě nejasného určení byl sběr ověřen pomocí molekulárních metod. Na základě získaných dat byl každý druh popsán a byly vyhodnoceny vztahy s ektomykorhizními dřevinami a nadmořskou výškou.
Cortinarius subgenus Telamonia on the altitudinal gradient of the south-bohemian raised bogs
Keywords: Cortinarius; Telamonia; vrchoviště; gradient nadmořské výšky; ektomykorhizní dřeviny; Cortinarius; Telamonia; raised bogs; altitudinal gradient; ectomycorrhizal trees