Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity - pravidelně sportující versus nesportující - Janků, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá za prvé výživou a za druhé významem fyzické aktivity a záležitostmi s ní souvisejícími. Pohyb je pro člověka velice důležitý, je totiž prevencí mnoha civilizačních onemocnění, ať už se jedná o obezitu, srdečně cévní onemocnění či psychické problémy. Definice Světové zdravotnické organizace (WHO, 1946) zní: ''Zdraví není jen absence nemoci či poruchy, ale je to komplexní stav tělesné, duševní i sociální pohody, zdraví je fyzické, psychické a sociální prospívání či blaho.'' Z této definice je tedy jasné, že nelze opomenout žádnou z těchto oblastí. Lékařská péče má zajišťovat zdraví těla i psychiky, avšak to bez osobního přičinění jedince samotného nelze. Každý jednotlivec by se tedy měl zajímat o to, co jí a pravidelně sportovat, čímž sám sobě velmi prospěje. V teoretické části je kladen důraz na skutečnosti, které nelze v souvislosti s vykonáváním zdravé pohybové aktivity opomenout. Jedná se o vliv výživy a fyzické aktivity na zdraví člověka a dále jsou popsány nejpopulárnější a zároveň i nejvhodnější sportovní disciplíny. Práce pokračuje popisem složek energetického výdeje, zmíněny jsou i pojmy jako je tepová frekvence či aerobní a anaerobní zátěž. Nelze opomenout ani pitný režim a základní složky výživy, které člověk přijímá stravou, poté následují výživová doporučení a také známý model a pomůcka pro volbu potravin, pyramida výživy. Praktická část poskytuje aktuální informace o stavu stravovacích zvyklostí studentů Jihočeské univerzity. Porovnává mezi sebou skupinu studentů pravidelně sportujících a studentů nesportujících z hlediska stravovacích návyků, kam patří pravidelnost a vyváženost stravy a příjem bílkovin, tuků a cukrů. Výzkumná část zahrnuje také porovnání Body mass indexu u studentů pravidelně sportujících a nesportujících (muži sportující versus nesportující a ženy sportující versus nesportující).
Eating customs of the south bohemian university students sporting vs. non sporting
Keywords: Fyzická aktivita; nesportující; sportující; výživa; Physical activity; non sporting; sporting; sustenance