Dotace - nástroj financování v neziskové organizaci - Zedníčková, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá analýzou metod financování v dané příspěvkové organizaci. Teoretická část je zaměřena na právní předpisy, typické znaky, třídění a druhy neziskových organizací. Zabývá se zásadami metod financování, jejími formami a nástroji neziskových organizací.V praktické části je zkoumána vybraná nezisková organizace, konkrétně příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Kácov, okres Kutná Hora. Dále je v této části rozebrána analýza jednotlivých zdrojů financování, které organizace využívá. Jsou to neinvestiční výdaje Krajského úřadu Středočeského kraje, provozní příspěvek zřizovatele Městysu Kácov, darovací smlouvy fyzických a právnických osob, dotace z EU a doplňková činnost. V závěru jsou v tabulce č. 1 porovnány všechny financované zdroje z analýzy a následně i graficky zobrazeno procentní zastoupení jednotlivých financovaných zdrojů. Výsledek hosspodaření je vyhodnocen z daňového hlediska na základě konkrétního postupu daňového přiznání právnických osob sledované organizace za rok 2015.
Grants - Funding Instrument in a Non-profit Organization
Keywords: příspěvková organizace; zdroje financování; daňové přiznání; dotace; výsledek hospodaření; state-funded institution; financial resources; tax return; subsidies; profit