Vliv vodních nádrží (rybníků) v povodí na objem odteklé vody a kulminační průtoky při srážko-odtokových událostech - Muchna, Radek (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je psaná formou literární rešerše se zaměřením na vliv rybníků při srážko-odtokových událostech. Popsáno je zde rozdělení vody, a jak tato voda funguje v krajině. Definován je zde hydrologický cyklus, jeho rozdělení a popsání. Práce dále hodnotí atmosférické srážky se zaměřením na extrémní srážky, které způsobují povodně. Pro přiblížení a porozumění souvislostí je v práci zmíněna historie vzniků rybníků. Tato kapitola pokračuje základními vlastnostmi a funkcí rybníků, kam správně rybníky umístit a končí technickými parametry těchto vodních děl. Druhá část práce začíná popisem retence (retenčního prostoru) a akumulace (akumulačního prostoru) a pokračuje kapitolou, jak retenční prostor v rybnících zvýšit. Předposlední kapitola se věnuje faktorům, které více či méně ovlivňují odtok vody z povodí. Hlavní částí práce je kapitola vlivu vodní nádrží na velikost a tvar hydrogramu při srážko-odtokových událostech, která názorně ukazuje vliv rybníků, ať už pozitivní či negativní, při jednotlivých povodní v historii České republiky.
Presence of water reservoirs (fishponds) in the basin and their impact on water runoff volume and peak flows during rainfall-runoff events
Keywords: voda; hydrologický cyklus; atmosférické srážky; rybník; retence; odtok; povodně; water; hydrological cycle; precipitation; pond; retention; drainage; floods