Reportéry genové exprese u Drosophila melanogaster. - Štros, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Drosophila melanogaster je široce používaný modelový organismus v genetice a v dalších disciplínách souvisejících s lékařsky a biotechnologicky významnými problémy. První část práce podává přehled některých základních genetických nástrojů a reportérů genové exprese používaných při práci s D.melanogaster s důrazem na reportérový gen GFP. Druhá část podává popis a výsledky experimentální práce zaměřené na reportérový konstrukt sestávající z genu adenosin deaminasy (ADGF-A) a značky GFP. Při práci s reportéry genové exprese, jako je GFP, je důležité vědět, zda přítomnost reportéru neovlivňuje studovaný proces. Experiment popsaný v této práci testoval, zda je fúzní protein sestávající z adenosin deaminasy a GFP plně funkčním enzymem, nebo zda je aktivita enzymu ovlivněna přítomností fluorescenční značky. Výsledky práce podporují vhodnost fúzního konstruktu jako reportéru genové exprese.
Gene expression reporters in Drosophila melanogaster.
Keywords: Drosophila melanogaster; reportéry; genová exprese; pasti na zesilovače; GAL4; GAL4/UAS; zelený fluorescenční protein; GFP; fúzní protein; FlyFos; adenosin deaminasa; ADGF; Drosophila melanogaster; reporters; gene expression; enhancer traps; GAL4; GAL4/UAS; Green fluorescent protein; GFP; fusion protein; FlyFos; adenosine deaminase; ADGF