Vysokoaktivní zářiče ionizujícího záření - "HASS" - Matějka, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je zaměřena na sumarizaci informací týkajících se tzv. vysokoaktivních zářičů ionizujícího záření, v anglickém jazyce označovaných zkratkou HASS (high activity sealed sources), které jsou využívány po celém světe včetně ČR, a to v nejrůznějších odvětvích. V práci jsou pojednány konkrétní případy stávajícího využívání HASS, jejich technická specifikace, druhy vyskytujících se radionuklidů a příklady využití. Dále jsou ve vztahu k HASS popsány základní biologické účinky ionizujícího záření na člověka a jako příklad jsou uvedeny některé konkrétní nežádoucí události, k nimž v historii došlo. Záměrem práce je kromě představení a charakterizování rizik spojených s chybnou manipulací s HASS dále pohlédnout na tyto zářiče jako na potenciálně zneužitelný materiál ke zlovolnému činu, například v rukou teroristické organizace a tedy na nutnost jejich preventivního zabezpečování. V této souvislosti je uveden přehled jednotlivých iniciativ a doporučení mezinárodních organizací, která se zabezpečením HASS zabývají, a dále stručný přehled požadavků na zabezpečení uvedených ve stávající legislativě ČR. V návaznosti zejména na mezinárodní doporučení jsou dále v práci uvedeny návrhy zabezpečení příkladových pracovišť s konkrétními zářiči, včetně stručné analýzy možného zneužití zářičů ke zlovolnému činu, v případě jejich odcizení. Pro ucelení náhledu na problematiku vysokoaktivních zářičů v ČR je dále zpracován statistický přehled všech HASS, které se v současné době na našem území vyskytují. Tento přehled zahrnuje celkový počet zářičů a nejpočetnější oblasti využití, rozdělení do jednotlivých oblastí využití (lékařství, průmysl, výzkum/školství, ostatní), zastoupení nejčastěji používaných radionuklidů v zářičích, geografické rozdělení zářičů na území ČR a rozdělení z hlediska nejčastěji se vyskytujících aktivit. Při zpracovávání tohoto přehledu bylo využito celostátního registru zdrojů ionizujícího záření, který spravuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost. V diskuzi práce jsou finálně projednávány reálné možnosti zneužití vysokoaktivních zářičů a také možnosti zisku z pohledu potenciálního osamoceného útočníka nebo širší teroristické organizace. Celkově je níže uvedená práce logickou syntézu relevantních informací a dílčích myšlenek autora a umožňuje tak čtenáři získat relativně ucelený náhled na celou problematiku HASS zejména z pohledu širšího oboru radiační ochrany, a to s důrazem na dosažení stavu společensky přijatelného zabezpečení všech vysokoaktivních zářičů ionizujícího záření.
High activity sealed sources - "HASS"
Keywords: vysokoaktivní zářič; uzavřený radionuklidový zářič; HASS; zabezpečení HASS; high activity sealed source; sealed radioactive source; HASS; security of HASS