Komunikace s dítětem s PAS (poruchou autistického spektra) - Dočekalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se věnuje analýze pedagogického výzkumu zkušeností a zpětných reakcí dítěte s dětským autismem a jeho nejbližší rodiny na konkrétní metody rozvíjející řeč a komunikaci. Hlavním cílem je výše zmíněné popsání v časové posloupnosti a doplnění pokroků, kterých, díky těmto speciálně pedagogickým i nepedagogickým metodám, dítě dosáhlo. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zaměřuje na vymezení pojmu PAS a seznámení s příslušnými diagnózami. Druhá kapitola dále popisuje nejčastější projevy této poruchy, třetí představuje náhradní a doplňující systémy komunikace. Poslední dvě součásti teoretické části představují HANDLE Přístup a Strukturované učení. Praktická část se věnuje samotnému pedagogickému výzkumu. Použity jsou metody pozorování, neformální rozhovor a analýza dokumentů.
The Communication with a child with ASD (autism spectrum disorder)
Keywords: Alternativní a augmentativní komunikace; dětský autismus; HANDLE Přístup; komunikace; poruchy autistického spektra; Strukturovaná učení; VOKS; Alternative and augmentative communication; Autism Spectrum Disorder; communication; HANDLE Approach; infantile autism; Structured Teaching; VOKS