Mediální obraz osob se schizofrenií - Fanfulová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2016)
Vztah veřejnosti k lidem se schizofrenií je do značné míry ovlivněn tím, co o nich prezentují média. Děje se tomu tak především v případě, kdy veřejnost nemá s lidmi se schizofrenií osobní zkušenost. Tato diplomová práce si klade za cíl zjistit, jak česká média prezentují osoby se schizofrenií. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Začátek teoretické části je zaměřen na historické souvislosti a vyobrazování duševních nemocí v dřívějších dobách. Poté následuje kapitola, která je věnována onemocnění jako takovému, tedy hlavním příznakům schizofrenie, diagnostice a klasifikaci, ale také léčebným možnostem. Další kapitola se zabývá systémem péče o osoby s duševním onemocněním, kdy jsou popisovány možnosti psychiatrické rehabilitace a komunitní péče, dále popisuji, jaký je stav psychiatrické péče v České republice, a uvádím informace týkající se tolik diskutované otázky reformy psychiatrické péče. V teoretické části diplomové práce je následně pozornost upřena na společnost a její vnímání osob se schizofrenií, především jsou zde vysvětleny pojmy stigma, stigmatizace, sebestigmatizace. Poslední kapitola se týká masových médií, jejich definicí a vlivem, který mají. V úplném závěru teoretické části jsou zmiňovány stereotypy a předsudky, které se v médiích objevují v souvislosti s lidmi se schizofrenií a obecně s duševním onemocněním. Cílem diplomové práce je zjistit, jak česká média prezentují osoby se schizofrenií. V praktické části bylo využito kvalitativní výzkumné strategie, která byla uskutečněna prostřednictvím obsahové analýzy dokumentů. Předmětem analýzy se staly novinové články, nacházející se v denících Blesk a Mladá fronta Dnes; tyto články byly sledovány v období od ledna do prosince roku 2015. Výběr výše uvedených deníků nebyl náhodný, jedná se o dva vůbec nejčtenější deníky v České republice. Články byly získány prostřednictvím databáze Anopress IT, ve které jsem je hledala dle klíčových slov "schizofrenie", "schizofrenik", "schizofrenička". Na základě těchto klíčových slov bylo v deníku Blesk nalezeno 33 článků, přičemž jeden byl z výzkumu vyřazen, obsahoval sice klíčové slovo, ale daného tématu se v podstatě netýkal. V deníku Mladá fronta Dnes bylo celkem nalezeno 89 článků, z toho 32 jich bylo vyřazeno, protože se tématu týkaly okrajově nebo prakticky vůbec. Celkem za oba dva deníky bylo nalezeno 122 článků, 33 článků bylo vyřazeno, a pro výzkum tedy nakonec bylo použito 89 článků. V článcích jsem následně hledala souvislosti a spojitosti, abych je mohla roztřídit do odpovídajících kategorií. Analýza získaných dat se opírá o metodu vytváření trsů dle Miovského. Na základě zpracovaných výsledků bylo potvrzeno, že informace, které se objevovaly v denících Blesk a Mladá fronta Dnes, podléhají stereotypizaci. Ve sledovaném období byly osoby se schizofrenií prezentovány převážně negativně a zejména v souvislosti s násilím, agresivitou a negativními emocemi.
Media Image of People with Schizophrenia
Keywords: média; schizofrenie; lidé se schizofrenií; stereotyp; media; schizophrenia; people with schizophrenia; stereotype