Život Alice Garrigue Masarykové a její přínos v oblasti sociální práce - Škodová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce pojednává o životě a sociálních aktivitách dr. Alice Garrigue Masarykové a jejím působení ve funkci první předsedkyně Československého Červeného kříže. V první části je popisován vývoj sociální práce na našem území, vznik mezinárodní humanitární organizace Červeného kříže a počátky Československého Červeného kříže. V druhé části je uveden životopis Alice Masarykové a její aktivity na poli sociální práce, které vyvrcholily jejím předsednictvím v ČSČK. V závěru práce je poskytnut nástin hodnocení Aliciny práce a jejího přínosu pro vývoj sociální práce v Československu z pohledu jejích současníků, pozdějších autorů a dnešní organizace Českého Červeného kříže.
Life of Alice Masaryk, and its contribution to social work
Keywords: Sociální práce; období první Československé republiky; Československý Červený kříž; Alice Garrigue Masaryková.; Social Work; the First Czechoslovak Republic; the Czechoslovak Red Cross; Alice Garrigue Masaryk.