Bulvarizace současného denního tisku - Marková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na jazykové, grafické a ideografické prostředky související s procesem bulvarizace současného denního tisku. Základní metodou pro získávání lingvistických dat byla analýza titulků a článků bulvárního deníku Aha! a seriózního deníku Právo. Stěžejní část práce tvoří popis a zhodnocení jazykových a vizuálních prostředků v obou periodikách. Cílem práce je zjistit rozdílné (popř. i společné) postupy při práci s těmito prostředky v deníku bulvárním a seriózním. Práce je rozdělena do dvou částí teoretické a praktické. V teoretické části jsou vysvětleny rozdíly mezi bulvárním a seriózním tisem. Stručně zde zachycuji historii bulvárního tisku. Poslední kapitolu tvoří charakteristika zvolených deníků. Praktická část se zabývá analýzou zpravodajských a publicistických textů. Velká pozornost je věnována lexikálním prostředkům jako jsou hodnotící adjektiva, expresivní slova, neologismy, nespisovné jazykové prostředky, obrazná pojmenování, frazeologismy, aluze a slovní hříčky. Závěrečná část upozorňuje na bulvarizaci deníku Právo, která se projevuje ve skladbě deníku, volbě témat a jejich zpracování.
Yellow journalism in todays daily press
Keywords: bulvarizace; masový tisk; infotainment; jazykové; grafické a ideografické prostředky; tabloidization of newspapers; infotainment; mass printing; linguistics; graphic and ideographic means