Směnný provoz a jeho vliv na kvalitu života - Němcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Pracovní proces je významná složka životního stylu každého člověka. V zaměstnání trávíme nemalou část našich životů. I proto je logické, že charakteristika povolání ovlivňuje kvalitu života. Tato práce je zaměřena na to, jak kvalitu života ovlivňuje směnnost práce. Ve směnném provozu pracuje celosvětově kolem 20 % všech pracujících, jedná se tedy o významnou část populace. Směnný provoz je pro některá odvětví nezbytný, například pro průmysl, zdravotnictví a složky integrovaného záchranného systému. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy a informuje o výzkumech týkajících se práce v nepravidelném režimu, práce v noci a nedostatku spánku. Praktickou částí práce je vyhodnocení dotazníkového šetření mezi zaměstnanci Budějovického Budvaru, n.p., kteří pracují v různých směnných režimech. K šetření byl použit dotazník WHOQOL - BREF.
Shift work and its impact on the quality of life
Keywords: spánek; práce; směnný provoz; kvalita života; sleep; work; shift work; quality of life