Court Dance and Festivities in England during the Reign of Elisabeth I. - Šímová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na téma taneční kultury a dvorských festivit u dvora Alžběty I. Anglické. Intencí je souborně prezentovat informace o stupni naší informovanosti o tradici dvorských slavností u alžbětinského dvora, který proslul řadou zajímavých a stále jen do určité míry známých kulturních počinů. Cílem práce je zároveň porovnat kulturní situaci anglického dvora ve druhé polovině 16. století s ostatními dvory, popsat specifika a vlivy, které se v té době v Anglii vyskytovaly unikátně a které tam byly importovány. Práce se bude věnovat i fenoménu tzv. masques, které v Anglii tvořily specifickou formu dvorské zábavy s teatralizovanými tanečními výstupy. V neposlední řadě budeme uvádět i taneční a divadelní záliby samotné královny Alžběty I. a její postoj k tanečnímu umění jako důležitému prvku společenského vzdělání u dvora.
Court Dance and Festivities in England during the Reign of Elisabeth I.