Význam sociální skupiny v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež - Hrušková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá významem sociálních skupin. Klade si za cíl nalézt odpověď na otázku, jak sociální skupina ovlivňuje, případně motivuje uživatele sociální služby Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. V kapitole pojednávající o výzkumu je popsán jeho proces, který má kvalitativní charakter. Výzkumný vzorek byl tvořen 6 skupinami nebo jedinci z NZDM SÍŤ. Sběr dat proběhl prostřednictvím metody zúčastněného pozorování. V této kapitole jsou také uvedeny výsledky výzkumu. Pomocí výzkumu bylo zjištěno, že nejen skupina může ovlivnit jedince, ale také, že jedinec může ovlivnit skupinu.
Importance of social group in open centre for children and youth
Keywords: nízkoparhové zařízení pro děti a mládež; sociální skupina; skupinové pozice a role; open centre for children and youth; social group; group positions and tasks