Medializace prevence zdravotních problémů ve vybraných českých denících a jejich internetových podobách za rok 2010 - Pechová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své diplomové práci jsem se rozhodla zpracovat téma ?Medializace prevence zdravotních problémů ve vybraných českých denících a jejich internetových podobách za rok 2010?. V diplomové práci jsem chtěla zjistit, zda mají lidé možnost se prostřednictvím médií dozvědět seriózní informace, týkající se prevence zdravotních problémů a monitorovat stav medializace těchto problémů pomocí dílčích cílů. Cílem práce bylo zjistit, zda se média věnují takovým tématům, která by vzhledem ke statisticky nejčastějším příčinám úmrtí bylo z hlediska prevence a ochrany veřejného zdraví třeba medializovat. To, jaké jsou nejvýznamnější zdravotní problémy a prevence jakých témat by se tedy v denících měla objevovat, jsem stanovila dle objektivních epidemiologických dat a frekvence onemocnění, která jsou v ČR dlouhodobě nejčastějšími příčinami úmrtí a která jsou sumarizována mj. v úmrtnostních tabulkách Českého statistického úřadu. Jsou jimi tři velké skupiny onemocnění - kardiovaskulární onemocnění, novotvary a onemocnění dýchací soustavy. Dalším dílčím cílem bylo zjistit, jaká témata jsou zastoupena nejčastěji, jaké jsou rozdíly mezi internetovou a tištěnou podobou médií a kdo jsou nejčastější autoři zabývající se touto problematikou. Pro výzkum jsem zvolila dva deníky ? MfDnes (s regionální přílohou Jižní Čechy) a regionální Českobudějovický deník v tištěné podobě, včetně jejich příloh, zpravodajské servery iDnes.cz a deník.cz., včetně některých jejich tematických webů, u kterých jsem předpokládala výskyt článků na téma prevence zdravotních problémů. Do výzkumu jsem zařadila i tři samostatné magazíny, vycházející každý týden společně s deníkem MfDnes, u kterých jsem též předpokládala výskyt článků týkající se prevence zdravotních problémů, konkrétně magazín Ona Dnes, magazín Dnes + TV a magazín Víkend. Dále byl do výzkumu zařazen samostatný magazín Moje rodina vycházející též každý týden společně s Českobudějovickým deníkem. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části shrnuji pomocí dostupné literatury základní informace týkající se problematiky zdraví a nemoci, prevence, médií, nejčastějších příčin úmrtí v ČR, stručně charakterizuji jednotlivá onemocnění a rizikové faktory vzniku, jejichž znalost je v prevenci zásadní. Ve výzkumné části jsem zvolila kombinovaný přístup ke sběru a vyhodnocení dat. Nejprve byl proveden sběr a studium dat metodou sekundární analýzy dat. Poté bylo přistoupeno ke kvantitativní statistice a byla použita tzv. popisná statistika. Dále byla provedena kvantitativní obsahová analýza, jež bývá využívána k výzkumu masových médií. Získaná data byla statisticky testována pomocí techniky třídění druhého stupně. Výtisky deníků a jejich magazíny z roku 2010 jsem vyhledala v archivu Jihočeské vědecké knihovny. Zpravodajské servery a tematické weby jsem procházela pomocí mediálního archivu. Jednotlivé cíle práce byly splněny. Došla jsem ke zjištění, že se média sice věnují prevenci některých významných zdravotních problémů, ale nepropojují ji dostatečně s konkrétními onemocněními. U prevence novotvarů je často medializace témat nedostatečná. Dále bylo zjištěno, že nejčastějším tématem článků je problematika výživy/nadváhy a hubnutí, a to v internetové i tištěné podobě všech zkoumaných médií. Bylo zjištěno, že se zastoupení témat článků v jednotlivých zkoumaných médiích liší. Nejčastějšími autory těchto článků jsou ženy. Jedná se ve většině případů o dva či tři autory, kteří se podílejí na medializaci prevence zdravotních problémů nejčastěji. Diplomová práce by dle mého názoru mohla poskytnout zpětnou vazbu autorům, věnujícím se problematice prevence zdravotních problémů. Dále by mohla názorným přehledem nejčastějších příčin úmrtí v České republice upozornit na nutnost medializace prevence některých témat a naopak poukázat na méně důležitá, ale často medializovaná témata, která zabírají v tisku i na internetu zbytečně velký prostor.
Media coverage of the prevention of health problems in selected Czech newspaper and their online forms for the year 2010.
Keywords: zdraví; nemoc; prevence; média; medializace; příčiny úmrtí; health; disease; prevention; media; media coverage; causes of death