Vlivy dobrovolnictví na profesní uplatnění - Kučerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své práci jsem se věnovala vlivům dobrovolnické činnosti profesní uplatnění absolventů. V teoretické části jsem se věnovala jednak dobrovolnictví, jeho druhům a jeho významu pro osobní rozvoj dobrovolníků. Druhá polovina teoretické části diplomové práce byla věnována pracovní činnosti a jejímu srovnání s dobrovolnictvím. Mým cílem bylo zjistit, zda zaměstnavatelé upřednostňují při výběru zaměstnanců absolventy, kteří mají zkušenosti a dovednosti z dobrovolné činnosti a jak tyto zkušenosti posuzují zaměstnavatelé z neziskového sektoru ve srovnání se zaměstnavateli mimo tento sektor. Používala jsem metodu dotazování v technice dotazníku a řízeného rozhovoru. Výsledky jsem zpracovala do podoby grafů s absolutními čísly a tabulek s využitím statistického testu Chi-kvadrát. Výsledky mé práce potvrdily počáteční hypotézy, tedy že zaměstnavatelé upřednostňují absolventy se zkušenostmi z dobrovolné činnosti a že zkušenost z dobrovolné činnosti u absolventů hodnotí jako významný prvek při přijímání do zaměstnání především zaměstnavatelé z neziskového sektoru. Jako další postup zlepšující chápání dobrovolnictví zaměstnavateli bych navrhla úpravu legislativy, která by pomohla organizacím lépe využívat pomoc dobrovolníků. Dobrovolníkům samým bych navrhla lepší evidenci dobrovolné činnosti, aby pak takovéto materiály mohli využít jako přílohu k životopisu při žádosti o zaměstnání.
The influence that has volunteering on professional apply
Keywords: dobrovolnictví; význam dobrovolnictví; význam zaměstnání; zaměstnání; zkušenost; volunteering; employment; importance of volunteering; importance of employment; experience (skill)