Porozumění čtenému textu u žáků na 1. stupni ZŠ - Volfová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomovou práci jsem nazvala Porozumění čtenému textu na 1. stupni ZŠ. V této práci se věnuji především problematice čtenářské gramotnosti. Dané téma je v posledních letech velmi diskutované, rozhodla jsem se proto udělat výzkum, který se této problematiky dotýká. Výzkum jsem provedla na 1. stupni základní školy v Ledenicích. Testováno bylo padesát žáků z pěti ročníků. O úrovni čtenářské gramotnosti žáků nás informovali testy, které čtenáři vyplňovali po přečtení textu. Cílem bylo zjistit, jaká je čtenářská gramotnost žáků na 1. stupni ZŠ. Východiskem byly hypotézy, které se z větší části potvrdily.
Understanding of reading text by pupils on the first grade at the primary school
Keywords: čtenářská gramotnost; čtení; čtení s porozuměním; četba; literacy; reading; reading comprehension