Vliv oxidativního stresu na antioxidační systémy, délku telomer a telomerázovou aktivitu u Locusta migratoria - Vrbová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Oxidativní stres vzniká nerovnováhou mezi oxidanty a antioxidanty. Oxidativní stres způsobený reaktivními formami kyslíku (ROS) nebo dusíku (RNS) se vyskytuje, když je antioxidační ochrana vyčerpána nebo když je poměr ROS vyšší než antioxidanty mohou pohltit. Telomery, repetitivní nukleotidové sekvence na koncích chromozomů, jsou obzvláště citlivé vůči oxidativnímu stresu, protože obsahují hodně guaninu, který je náchylný k oxidaci. Antioxidanty hrají důležitou roli v ochraně proti oxidativnímu stresu. V této diplomové práci jsem studovala vliv oxidativního stresu indukovaného parakvatem na aktivitu antioxidačních systémů (kataláza a superoxidizmutáza) a na délku telomer u sarančete Locusta migratoria. Dále jsem se zaměřila na rozdíly v délce telomer mezi různými vývojovými stádii L. migratoria a na aktivitu telomerázy u tohoto druhu sarančete a u dalších zástupců řádu Orthoptera.
Effect of oxidative stress on antioxidant systems, telomere length and telomerase activity in Locusta migratoria
Keywords: oxidativní stres; parakvat; antioxidanty; telomery; telomerázová aktivita; Locusta migratoria; oxidative stress; paraquat; antioxidants; telomeres; telomerase activity; Locusta migratoria