Účinnost mykoparazitických a entomopatogenních hub proti houbovým původcům onemocnění rostlin - Sinkala, Natasha (Jihočeská univerzita, 2023)
Entomopatogenní a mykoparazitické houby mají potenciál být využívány na místní i mezinárodní úrovni jako účinná a ekologicky šetrná strategie boje proti škůdcům a chorobám rostlin způsobeným houbovými patogeny. V bakalářské práci byla tes-tována účinnost užitečných hub v laboratorních podmínkách. Metodika zahrnovala izolaci a popis užitečných druhů hub a následné testování užitečných hub s poten-cionálními mykoparazitickými a antagonistickými účinky. Účinnost hub byla tes-tována na patogenech, které byly převážně odizolovány z osiva nebo nemocných ros-tlin luskovin. V rámci pokusů bylo zjištěno, že všechny kmeny Trichoderma izolo-vané z půd ČR prokázaly mykoparazitický efekt na vybrané patogeny. Nicméně, účinnost kmenů závisela na druhu houbového patogenu. Hodnocena byla i produkce spor kmenů Trichoderma jak v kontrolní variantě, tak i ve vzájemné kombinaci s patogeny. Výsledky opět prokázaly rozdíly v produkci spor u jednotlivých kmenů Trichoderma. Zároveň byl hodnocen mykoparazitický účinek entomopatogenních hub Isaria fumosorosea a Akanthomyces attenuatus proti patogenu Botrytis cinerea. Výsledky ukázaly, že ačkoli I. fumosorosea a A. attenuatus vykazovaly významný mykoparazitický účinek proti Botrytis cinerea, nejvyšší účinnost proti patogenu prokázala mykoparazitická houba T.virens. Zjištění naznačila, že jak mykoparazitické, tak entomopatogenní houby jsou udržitelnou alternativou umělých pesticidů v boji proti houbovým původcům chorob rostlin.
Efficacy of mycoparasitic and entomopathogenic fungi against fungal agents of plant diseases
Keywords: biologicka ochrana; mykoparazitické houby; entomopatogenní houby; Trichoderma spp.; Akanthomyces attenuatus; Isaria fumosorosea; patogeny rostlin; biological control; mycoparasitic fungi; entomopathogenic fungi; Trichoderma spp.; Akanthomyces attenuatus; Isaria fumosorosea; plant pathogens