Rozbor faktorů omezujících rozvoj nízkoemisní mobility v ČR - Bílý, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zaměřuje na negativní vlivy, které působí proti nízkoemisní mobilitě v České republice. Práce je rozdělena na jednotlivé faktory, které omezují nízkoemisní mobilitu. Nejvíce řešené téma je samotná výroba elektrické energie. Druhá rozsáhlejší část práce se týká legislativy a podpory nízkoemisní mobility ze strany státu. Dále se práce zaměřuje na pořizovací cenu elektromobilů. V další části se práce zaměřuje na dojezd elektromobilů, kde se také popisují testy elektromobilu v zimě. V práci je poukázáno na pohled na elektromobily ze strany zákazníka. V práci se zabývám také infrastrukturou v naší zemi, výstavbou nabíjecích stanic a jejich typy a druhy konektorů. Ekologie je velmi důležitý faktor při řešení problémů nízkoemisní mobility. Do tohoto odvětví jsem zahrnul emise CO2 při výrobě elektromobilů, výrobu a recyklaci baterií a problémy, které se vyskytují při výrobě elektromobilů. Bezpečnostní opatření hraje také velkou roli, jelikož elektromobil je tichý, je větší pravděpodobnost nehody. Jako poslední téma je vodík, který je také nízkoemisní druh paliva. Metody, které jsem používal k vytvoření této práce spočívají ve studiu odborné literatury, odborných i populárně-naučných internetových zdrojů a v praktickém ověření provozu elektromobilu Škoda Citigoe iV.
Analysis of factors limiting the development of low-emission mobility in the Czech Republic
Keywords: Elektromobilita; elektrická energie; elektromobil; automobil; electromobility; energy; electrical energy; electromobile; automobile