Porovnání sběracích lisů při sklizni píce. - Kočí, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání sběracích lisů na válcové balíky s variabilní lisovací komorou (lis John Deere 580 s řezáním) a s konstantní lisovací komorou (lis Krone Rond Pack 1250 MultiCut). Tyto dva lisy se porovnávaly kvalitou řezaní, slisovaností balíků a kvalitou senáže. Dále se porovnávaly výkonnosti, náklady na lisování, balení, nakládání a přepravu slisované píce, rozbory nákladů na 1 kg krmiva a jednoduché rozbory investičních a provozních nákladů. Kvalita senáže byla lepší u lisu JD 580 a hodnocena je jako výborná. U lisu Round Pack 1250 bylo docíleno efektivnějších výsledků slisovaností sena 221,09 kg.m-3, senáže 428,57 kg.m-3 a slámy 173,46 kg.m-3. Hodinové výkonnosti při lisování sena 8,12 t.h-1 a senáže 11,55 t.h-1. Nákladů při lisování senáže 104,2 Kč.t-1 a sena 210,36 Kč.t-1. Nákladů na 1 hektar 376,6 Kč a nákladů na 1 kg senáže 0,539 Kč.kg-1 a sena 0,606 Kč.kg-1.
Comparison of pick-up balers for fodder harvesting.
Keywords: variabilní lisovací komora; konstantní lisovací komora; vkládací rotor; řezací ústrojí; kvalita senáže.; variable bale chamber; constant bale chamber; feeder rotor; cutting mechanism; haylage quality