Posouzení vlivu plánované stavby na krajinný ráz - Štěpánek, Milan (Jihočeská univerzita, 2018)
Smyslem této diplomové práce je posouzení vlivu záměru stavby na krajinný ráz. V teoretické části jsou objasňovány pojmy jako krajina a krajinný ráz, jejich ukotvení v legislativě. Dále pak popsány používané metodické postupy hodnocení krajinného rázu. Praktická část je vlastní hodnocení a posouzení podle metody prostorové a charakterové diferenciace území, sestavené doc. Ivanem Vorlem a kolektivem v roce 2004. Nejprve je stanovena charakteristika území, poté, pomocí vizualizace, určen dotčený krajinný prostor, a určeny hodnoty krajinného rázu v něm. Výsledkem je posouzení vlivu záměru stavby rozhledny na vrchu Třemšín, na krajinný ráz v jejím okolí, tedy na Rožmitálsku.
Assessment of the impact of the planned building on the landscape
Keywords: hodnocení; krajina; krajinný ráz; posouzení vlivu; přírodní charakteristika; rozhledna; znak krajinného rázu; assessment; landscape; landscape character; impact assessment; natural characteristics; lookout tower; sign landscape character