T. G. Masaryk a E. Beneš. Přátelství v dobách světové války - Buchtová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je analyzovat přátelství dvou mužů, Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše, v období první světové války, kteří během této doby spolupracovali. Založili zahraniční odboj a dovedli Čechy ke konečnému vytvoření samostatného československého státu. Bakalářská práce je rozdělena do třech kapitol. První a druhá kapitola se věnuje životopisům obou politiků, do roku 1914. Ve třetí kapitole je popisována korespondence mezi oběma muži, jejich značný věkový rozdíl a také vznik zahraničního odboje. V poslední, třetí kapitole je analyzováno přátelství a spolupráce mezi T. G. Masarykem a E. Benešem, jejich rozhovory, které senetýkaly pouze jejich přátelství, ale i pracovních záležitostí.
T. G. Masaryk and E. Benes. The friendship of two men in the Fisrt World War
Keywords: Tomáš Garrigue Masaryk; Edvard Beneš; zahraniční odboj; první světová válka; Tomas Garrigue Masaryk; Edvard Benes; foreign resistance movement; First World War