Kvalita života u žen a mužů s homosexuální orientací - Vokatá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Až v minulém století umožnil vědecký pokrok odborné zkoumání homosexuality jako jedné z variant sexuálního zaměření a sexuálního chování, tedy zkoumání homosexuality bez předsudků a ideologických omezení. Postoje k homosexualitě se v různých historických obdobích a různých kulturách často výrazně liší. Československo se už počátkem šedesátých let zařadilo dekriminalizací homosexuálního chování mezi nejpokrokovější státy světa. I na základě úsilí sexuologů se to podařilo dříve než ve většině evropských zemí. Kvalita života homosexuálních mužů a žen je však stále do značné míry limitována. Toto omezení je výrazné především v nemožnosti založit rodinu, která odpovídá tradičnímu obrazu heterosexuálního svazku. Sporná je mimo jiné i výchova dětí v homosexuálním partnerství. Bohužel i nadále přetrvává u mnoha jedinců negativní postoj vůči těmto spoluobčanům, což kvalitu jejich života nestaví na roveň heterosexuální společnosti. Cílem diplomové práce bylo provést výzkum a analýzu kvality života homosexuálních mužů a žen v několika oblastech, především ve sféře biologicko-medicínské, psychické, morálně-etické, osvětově-vzdělávací, kulturně-historické a v neposlední řadě v politické a religiózní sféře. Dílčím cílem bylo porovnat rozdíly v kvalitě života homosexuálních žen a homosexuálních mužů a rozdíly v kvalitě života homosexuální a heterosexuální populace. Pro zpracování empirické části diplomové práce jsem zvolila metodu kvalitativního výzkumu, pro sběr dat techniku rozhovoru. Výsledky realizovaného výzkumu jasně ukazují, že kvalita života homosexuálních mužů a žen je do určité míry limitována právě jejich orientací. Na druhou stranu je ale třeba říci, že většina homosexuálů, se kterými jsem hovořila, žije život dle svých představ, považuje ho za kvalitní a neměnila by s heterosexuály. Za největší rozdíl v životě homosexuálů a heterosexuálů považuje převážná většina dotazovaných především možnost mít děti, ať už vlastní, adoptované nebo osvojené. Bohužel i v dnešní době stále existují lidé, kvůli kterým jsou někteří gayové a lesbičky nuceni svou orientaci tajit. Výsledky výzkumu by bylo vhodné rozpracovat hlouběji do jednotlivých menších celků. Například podrobněji rozebrat vliv rodiny, dětství a dospívání na pozdější orientaci jedince, velkou kapitolou by jistě byla diskriminace na základě sexuální orientace, zajímavé by bylo prozkoumat více proces coming-outu atd. Diplomová práce může dobře posloužit studentům k získání dalších poznatků o našich homosexuálních spoluobčanech, jistě by jí také využili například učitelé na základních školách při sexuální výchově, kdy se děti seznamují také s jinou než heterosexuální orientací.
The Quality of Life of Homosexual Men and Women
Keywords: gay; homosexualita; kvalita života; lesbička; gay; homosexuality; quality of life; lesbian