Bezpečná manipulace s léčivy ve zdravotnickém zařízení - Musilová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bezpečná manipulace s léčivy ve zdravotnickém zařízení Otázka bezpečnosti při manipulaci s léčivy ve zdravotnickém zařízení je jednou z hlavních priorit procesu udržování a zvyšování kvality péče. Předkládaná bakalářská práce se této aktuální problematice věnuje v teoretické i praktické rovině. V teoretické části vysvětluje metody bezpečné manipulace s léčivy na všech úrovních tohoto procesu od přijetí léčiv z ústavní lékárny až po jejich likvidaci. Ve výzkumné části zkoumá úroveň znalostí dané problematiky sestrami chirurgického a interního oddělení menší, ale akreditované nemocnice. Výzkum byl koncipován jako kvantitativní, metodou dotazování, technikou dotazníku. Byly stanoveny 2 cíle. Cíl 1: Zmapovat znalost sester v manipulaci, v podávání a uchovávání léčiv a Cíl 2: Zmapovat, zda sestry znají zásady správné manipulace s opiáty. Oba cíle byly splněny. Na základě cílů bylo vytyčeno 8 hypotéz. H 1: Sestry znají zásady správného zabezpečení léčiv byla potvrzena, 96% respondentek ovládá zásady správného zabezpečení léčiv. H 2: Sestry znají zásady správného uložení léčiv byla potvrzena, 76% respondentek ovládá zásady správného uložení léčiv. H 3: Sestry znají zásady správného označení léčiv byla potvrzena, 97% sester ovládá zásady správného označení léčiv. H 4: Sestry znají zásady správné přípravy léčiv byla potvrzena, 88% sester ovládá zásady správné přípravy léčiv. H 5: Sestry znají zásady správného podávání léčiv byla potvrzena, 83% sester zvládá zásady správného podávání léčiv. H 6: Sestry znají zásady správného vedení dokumentace při podávání léčiv, byla potvrzena, 97% respondentek zvládá zásady správného vedení dokumentace při manipulaci s léčivy. H 7: Sestry znají zásady správné likvidace léčiv byla potvrzena, 83% sester zná zásady správné likvidace léčiv a H 8: Sestry znají zásady správné manipulace s opiáty byla potvrzena, 94% sester zná zásady správné manipulace s opiáty. Všech 8 hypotéz bylo potvrzeno. Výsledky výzkumu budou poskytnuty Nemocnici Pelhřimov, p. o. jako možný příspěvek k procesu kontinuálního zvyšování kvality. Je možné z detailního grafického a textového zpracování odpovědí na jednotlivé otázky výzkumného testu nalézt jednotlivé partie, kde se znalost sester projevovala jako mírně horší (ačkoli celkově byla velmi dobrá) a této problematice se více věnovat při školení personálu, vnitroústavních seminářích i tvorbě standardů. Výzkum prezentoval znalosti vybraného souboru sester v Nemocnici Pelhřimov, p. o. v oblasti manipulace s léčivy na kvalitativně vysoké úrovni. Nabízí se možnost dalšího zkoumání případných vzájemných rozdílů ve znalostech problematiky bezpečné manipulace s léčivy mezi sestrami v akreditovaných a neakreditovaných zdravotnických zařízeních
Safe Drug Handling In Medical Facilities.
Keywords: Aplikace léčiv; léčivo; opiáty; zabezpečení léčiv; zdravotnická dokumentace; Drug administration; drug; opiate; safeguarding of drugs; medical documentation