Rekultivace území zasažených těžbou a jejich možné začlenění do projektu komplexní pozemkové úpravy - Matoušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá problematikou obnovy krajiny devastovaného území po těžbě nerostných surovin, především vlivem způsobu těžby na rekultivace, jednotlivými způsoby rekultivací, specifikací rekultivací prováděných po těžbě štěrkopísku a možností začlenění rekultivovaných ploch do územně stabilních ekologických systémů prostřednictvím pozemkových úprav. Je zde zmíněn také alternativní způsob rekultivací, v současnosti často zmiňován ochránci přírody, a sice ekologický způsob obnovy spontánní (nebo řízenou) sukcesí či managementovými zásahy. Práce dále obsahuje popis Horusické pískovny a zhodnocení zde provedené rekultivace.
Reclamation of land affected by mining and possible integration into project of comprehensive land arrangement
Keywords: rekultivace; ekologická obnova; územní systém ekologické stability; pozemková úprava; Horusická pískovna; reclamation; ecological restoration; territorial system of ecological stability; land arrangement; sandpit Horusice