"Stres a syndrom vyhoření u učitelek MŠ v souvislosti s osobnostními charakteristikami." - Bakešová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je věnována syndromu vyhoření a jeho vztahu k osobnostním a sociálním charakteristikám učitelek mateřských škol. Teoretická část popisuje fáze, příčiny a projevy syndromu vyhoření, možnosti prevence a léčby. Zabývá se rozdíly v osobnostních charakteristikách, hlavně v souvislosti se schopností čelit stresu a zátěži a účinně je zvládat. Poukazuje i na specifika práce učitelek mateřských škol. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkových šetření u učitelek mateřských škol v Táboře a blízkém okolí. Cílem je zjistit, do jaké míry a zda vůbecsouvisí osobnostní a sociální charakteristiky se syndromem vyhoření.
"Stress and burnout by kindergarten teachers in context with personality characteristics."
Keywords: Stres; syndrom vyhoření; burnout; osobnost; odolnost; zranitelnost; extrovert; introvert; učitelka mateřské školy; Stress; burnout; personality; immunity; vulnerability; an extrovert; an introvert; a nursery school teacher