Vliv síly stisku ruky na výkon v disciplíně mrtvý tah a její rychlost regenerace po maximálním výkonu - Loosová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Silový trojboj je fyzicky náročný sport a závodníci, krom dalších charakteristik, musí disponovat silou horních končetin. V rámci bakalářské práce jsme se zaměřili na sílu stisku ruky, která je ukazatelem silových schopností sportovce. Cílem bakalářské práce je zjistit, zda existuje vztah mezi velikostí síly stisku ruky a výkonem v disciplíně mrtvý tah, dřep a tlak na lavici. Součástí práce je také zjištění průběhu návratu síly stisku po maximálním výkonu v mrtvém tahu. V rámci oficiálně pořádaných závodů Českého silového trojboje bylo otestováno 47 silových trojbojařů (20 žen, 27 mužů). Participanti absolvovali měření ručním dynamometrem, které proběhlo před začátkem soutěže, ihned do 1. minuty po provedení disciplíny mrtvý tah a následně ve 3. a 5. minutě. Naměřená data byla statisticky zpracována a následně byla vypracována korelační analýza mezi sledovanými proměnnými. Z naměřených výsledků vyplývá, že síla stisku u žen a mužů koreluje se všemi disciplínami silového trojboje (p<0,01). Dále byla potvrzena souvislost mezi sílou stisku a tělesnou hmotností pro celou skupinu (p<0,01). V rámci testování nebyly naměřeny významné rozdíly sil stisku před výkonem a po výkonu v mrtvém tahu v žádné z testovaných skupin. Výsledky práce naznačují, že síla stisku ruky vrcholových závodníků trojboje významně koreluje se všemi výkony silového trojboje (dřep, tlak na lavici, mrtvý tah). Současně nebyl nalezen významný rozdíl v síle stisku před a po maximálním výkonu v mrtvém tahu.
Effect of handgrip strength on performance in the dead-lift discipline and its regeneration speed after maximum performance
Keywords: silový trojboj; mrtvý tah; síla stisku ruky; dynamometrie; preference horní končetiny; lateralita; powerlifting; deadlift; hand grip strength; dynamometry; upper limb preference; laterality