Využití lanových a lezeckých technik v Integrovaném záchranném systému České republiky - Štěch, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce na téma "Využití lanových a lezeckých technik v Integrovaném záchranném systému České republiky" se zabývá základní definicí Integrovaného záchranného systému České republiky, jeho primárních a sekundárních složek, vývojem záchrany ve výškách a nepřístupných terénech jako jsou skalní stěny, jeskyně, průmyslové konstrukce, stožáry, komíny, jeřáby, studně a další za použití lanových a lezeckých technik. Dále popisuje lezecké vybavení od ochranných pomůcek, horolezeckých lan, horolezeckých úvazků, karabin, slaňovacích a výstupových prostředků, záchranných prostředků až po uzlovací techniky. Cílem práce bylo zmapovat vybavenost lezeckým materiálem a prostředky pro záchranu ve výškách a nad volnou hloubkou, dovednosti příslušníků lezeckých jednotek a počet zásahů s využitím lanových a lezeckých technik v posledních pěti letech u Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Letecké záchranné služby Jihočeského kraje a Zásahové jednotky krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Dále popisuje výcvik těchto složek Integrovaného záchranného systému České republiky zaměřený na lanové a lezecké techniky. K získání výsledků jsem použil metodu kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno formou polo-strukturovaných rozhovorů s příslušníky lezeckých jednotek. Zásahů primárních složek Integrovaného záchranného systému České republiky s využitím lanových a lezeckých technik není příliš mnoho, jsou však brány jako vysoce rizikové. Z tohoto důvodu je příprava lezeckých jednotek důsledná a nepodceňovaná. Probíhá formou častých cvičení. Lezecké jednotky cvičí jednak samostatně, ale i formou spolupráce s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému České republiky.
The Application of the Rope and Climbing Techniques in the Integrated Rescue System of the Czech Republic
Keywords: Integrovaný záchranný systém České republiky; Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje; Letecká záchranná služba Jihočeského kraje; Zásahová jednotka krajského ředitelství policie Jihočeského kraje; horolezecká lana; horolezecké úvazky; lanové techniky; lezecké techniky; uzlovací techniky; Integrated Rescue System of the Czech Republic; The Fire Rescue Service of the South Bohemian Region; The Air Rescue Service of the South Bohemian Region; The Special Reaction Unit of the Regional Police Directorate of the South Bohemian Police; climbing ropes; climbing harness; rope techniques; climbing techniques; knotting techniques