Etická problematika farmakologické kastrace - Reiský, Daniel (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá dnes velmi aktuální a často diskutovanou problematikou sexuálních deviantů, kteří spáchali zvlášť závažný sexuální zločin a kteří mají možnost podstoupit léčbu své poruchy za pomocí farmakologické kastrace (hormonálního útlumu) z pohledu etického, zbaveného mediálního zabarvení a senzacechtivosti. Rovněž se zabývá problematikou lidí, kteří prokazatelně netrpí žádnou z forem poruchy sexuální preference (parafilií) a přesto se dopustili stejně závažného jednání, jako ti, kteří jsou touto poruchou postiženi. Cílem této práce je poukázat na problematiku sexuálních deviantů, kteří potřebují léčbu, aniž by jim byla upírána lidská práva a především rozlišit, nikoli ospravedlnit, jednání lidí trpících takovouto poruchou, které, ačkoliv těžce omluvitelné, se dá z jistého úhlu pohledu pochopit a jednání jedinců zdravých, jejichž činy se nedají pochopit ani při naprosto nejširším a nejbenevolentnějším pohledu na věc samou. Výzkum byl, v návaznosti ke stanoveným cílům, proveden formou anonymního kvantitativního dotazníku, který byl směřován k ověření stanovených hypotéz, tedy především, zda li je používání farmakologické kastrace v souladu s lidskými právy, jestli je farmakologická kastrace přijatelná pouze s přijetím informovaného souhlasu pacienta - odsouzeného a názor odborníků na používání této formy léčby u sexuálních deviantů. Jako výzkumný soubor byli, z důvodu docílení co nejrelevantnějších výsledků, zvoleni lékaři - psychiatři a psychologové z jednotlivých zařízení, kde se tito lidé léčí a to jak ambulantních, tak ústavních. Pouze pro doplnění a dodání autentičnosti práce, byl proveden výzkum kvalitativní, formou neřízeného telefonického rozhovoru s osobami - vězni, kteří se dopustili zvlášť závažného úmyslného zločinu a podstoupili léčbu farmaky. Názory obou těchto skupin byly následně, dle možností, společně porovnány. Získané poznatky lze použít pro lepší informovanost široké veřejnosti o této problematice, která by mohla zabránit generalizování jednotlivých případů a jednostrannému pohledu na podstatu věci a rovněž odsouzeným sexuálním deviantům s vědomím, že nejsou se svým problémem ve společnosti osamoceni.
Ethical issues concerning pharmacological castration
Keywords: kastrace; deviace; delikvence; parafilie; etika; léčba; sexualita; castration; deviation; delinquency; paraphilia; ethics; treatment; sexuality