Psychická distance a smích na divadle - Vašáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá prozkoumáním role smíchu a komičnosti v rámci divadelního umění. Východiskem je představení koncepce "psychické distance" Edwarda Bullougha jako faktoru, kterým je vymezen estetický postoj. Smích je zde popisován jako typ reakce, která směřuje k pod-distancování či pře-distancování, a tedy ke ztrátě estetického postoje. Současně však celá důležitá sekce divadelního umění komedie - s rolí smíchu intenzivně pracuje. Bakalářská práce se pokusí naznačit hlavní rysy smíchu a jeho transformaci v rámci estetického postoje.
Psychical Distance and Laughter at the Theatre
Keywords: Bullough; Bergson; dramatická umění; komedie; smích; distance; estetika; Bullough; Bergson; Dramatic Arts; comedy; laughter; distance; aesthetics