Psychologická a analytická próza 30. a 40. let 20. století. - Tůmová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na psychologickou a analytickou prózu 30. a 40. let 20. století. Popisuje její tendence v těchto letech a poté se detailně zabývá tvorbou Jaroslava Havlíčka. Podrobně jsou v této práci rozebrány tři díla, která zachycují počátky i konec Havlíčkovy tvorby. Rozbor je soustředěn na nejvýznamnější prvky, které se v tvorbě tohoto autora vyskytují. Zejména tedy na prvky nemoci a smrti. Opomenuty nejsou ani psychologické pochody hlavních hrdinů. Prvky nemoci a smrti se v každém díle projevují trochu odlišně, proto jsou v závěru mezi sebou porovnány.
Psychological and analytic novel in the period of 30th and 40th of 20th centrury.
Keywords: psychologická próza; analytická próza; Jaroslav Havlíček; nemoc; smrt; psychologické pochody; psychological prose; analytical prose; Jaroslav Havlíček; disease; death; psychological movements