Česká republika a Smlouva o Ústavě pro Evropu - Tomanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
V úvodu práce autorka vysvětlí důvody proč byl v roce 2001 svolán Laekenskou deklarací Konvent o budoucnosti Evropy, kdo byl členem konventu, jaký byl jeho mandát, popíše vznik Smlouvy o Ústavě pro Evropu a změny, které měla smlouva- ústava znamenat pro strukturu EU, a které měla vnést do uspořádání vztahů Evropské unie a členských států, nebo států s jejichž členstvím v Uniie se počítalo. Obecné informace a teorie bude autorka čerpat též z německých zdrojů, k nimž by měla mít přístup v období svého studijního pobytu ve Spolkové republice Německo.
The Czech Republic and the Constitution for Europe