Milena Jesenská a její vztah k pražské německé a české kultuře - Kadlecová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Milena Jesenská byla významná české překladatelka a novinářka. Byla jednou z ženských osobností, které reprezentovaly meziválečnou Československou republiku a které pomáhaly utvářet tvář nově vznikající společnosti. Přestože je v západní části světa známá především jako "Kafkova Milena", byla vynikající novinářkou - psala články pro přední pražské noviny a časopisy, např. Národní listy, Přítomnost, ... Ve 30. letech 20. století v době ohrožení nacismem nadále udržovala kontakty s německo-židovskými uprchlíky, poté i z českými letci a vojáky, kterým po obsazení země pomáhala v jejich útěku. Na odboji se podílela i spoluvydáváním ilegálního časopisu V boj. Nakonec byla transportována do koncentračního tábora Ravensbruck, kde roku 1944 zemřela.
MILENA JESENSKÁ AND HER RELATIONSHIP TO THE PRAGUE GERMAN AND CZECH CULTURE
Keywords: Franz Kafka; meziválečná žurnalistika; Přítomnost; koncentrační tábor; Ravensbruck.; Franz Kafka; interwar journalism; Přítomnost; concentrating camp; Ravensbruck.