Zaměstnanost z pohledu současné právní úpravy a úloha úřadů práce - Vítková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce vychází ze současného stavu zaměstnanosti v České republice, z platné legislativy v současnosti a podchycuje také nejnovější úpravy zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti. Dále se zaměřuje na činnost úřadů práce, především na rekvalifikační činnost. Také rozebírá otázku tzv. nelegálního zaměstnávání. Praktická část diplomové práce je věnována situaci na trhu práce na Kutnohorsku. Zde byla sledována míra nezaměstnanosti a její tok v jednotlivých mikroregionech. Bylo rozebráno složení uchazečů o zaměstnání z hlediska vzdělanostní a věkové struktury. Pozornost byla věnována také problémům mladistvých, absolventů škol, cizinců a osob se zdravotním postižením na trhu práce v dané oblasti. V průběhu sledovaného období byla hodnocena aktivní politika zaměstnanosti uplatňovaná kutnohorským Úřadem práce. Zde byla provedena analýza rekvalifikace uchazečů o zaměstnání, jejich zařazování a úspěšnost na trhu práce. Diplomová práce podává obraz o problematice politiky zaměstnanosti v České republice, z něhož je možné získat ucelený přehled o této oblasti.
The Employment Rate Based on the Present Valid Legal Amendment and Role of the Employment Bureau
Keywords: Zákoník práce; zákon o zaměstnanosti; zaměstnanost; nezaměstnanost; nelegální zaměstnání; politika zaměstnanosti; aktivní politika zaměstnanosti; pasivní politika zaměstnanosti; úřady práce; rekvalifikace; uchazeč o zaměstnání; trh práce; zaměstnanec; zaměstnavatel; nezaměstný.; Labor Code; Employment Act; employment; unemployment; illegal employment; emloyment policy; active employment policy; passive employment policy; employment bureaus; retraining activites; job applicant; labor market; emploee; employer; workless.