Představy předškolních dětí o početí a narození - Zelenková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje dětem předškolního věku v oblasti sexuální výchovy a představám dětí o početí a narození. Teoretická část se zabývá sexuální výchovou a vším co se sexuální výchovou úzce souvisí jako jsou principy, cíle, meze, postavení rodiny a postavení mateřské školy v sexuální výchově. Také se dále věnuje předškolnímu období, emočnímu vývoji, socializaci, vývoji identity, sexuálnímu vývoji a sexualitě. Zabývá se také tématem sexuality v dnešní dětské literatuře. Závěrem teoretické části je zmíněn RVP PV v souvislosti se sexuální výchovou. V praktické části se bakalářská práce věnuje kvalitativnímu výzkumu. Výzkum je realizovaný za pomoci strukturovaných rozhovorů se třemi dětmi a následně jejich rodiči. Cílem práce je, přiblížit se představám dětí předškolního věku o početí a narození. Významnou roli hraje zkušenost s narozením mladšího sourozence.
Pre-schoolers ideas of conception and birth
Keywords: sexuální výchova; předškolní období; početí; narození; sex education; pre-school period; conception; birth