Alternativní řešení ke snížení hlukové zátěže šířené z pozemních komunikací - Novák, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Autor bakalářská práce popíše problematiku nežádoucího šíření hluku vzniklého z dopravy na pozemních komunikací a navrhne vlastní alternativní konstrukce pro snížení hluku ze silničního provozu. Jako výchozí podklady budou použity hlukové studie Jihočeského kraje na vybraném úseku silnice mezi obcemi Český Krumlov-Větřní. V bakalářské práci autor popíše akustické poměry z fyzikálního hlediska, vlastnosti zvuku při šíření v prostoru podél komunikací, vysvětlí pojmy hluk z dopravy a hlukové emise, vyjmenuje důležité normové požadavky a kritéria. Z tohoto teoretického základnu vzniknou vstupně-výstupní požadavky na realizaci potřebných opatření na snížení hluku. Tato bakalářská práce si klade za cíl navrhnout a předběžně posoudit jiný typ protihlukové stěny, jako jedno z opatření ke snížení hlukové zátěže z pozemních komunikací, v porovnání s běžně používanými konstrukcemi. K dosažení cíle se navrhne a posoudí využití možností jiných kombinací materiálů, způsobů jejich spojení a tvarové geometrie konstrukcí.
Alternative solutions to reduce the noise pollution propagated from the roads
Keywords: akustika; zvuk; hluk; doprava; clona; bariéra; Acoustics; cound; noise; screen; barrier