Diagnostika vybraných prekonceptů k technické výchově žáků 5. tříd ZŠ - Bartoň, Aleš (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou a následnou diagnostikou vybraných prekonceptů k technické výchově. V teoretické části je rozebíráno několik dílčích tematických celků, které souvisejí s problematikou konstruktivistické didaktiky, žákova pojetí učiva, rolí učitele v konstruktivisticky pojaté výuce, metod sběru a vyhodnocování dat v pedagogickém výzkumu, pojetí, cíle a obsahu technického primárního vzdělávání. V praktické části byla zjišťována aktuální úroveň zastrukturování prekonceptu pomocí dotazníku. Jeho obsahem jsou nedokončené věty a posuzovací škály, a dále kognitivní mapy. Výzkumu se zúčastnili žáci 5. tříd základních škol v Českých Budějovicích. Dotazníkovou metodou a kognitivními mapami byly zjištěny a následně zpracovány údaje o prekonceptech a jejich zastrukturování, z hlediska kvalitativního i kvantitativního, v oblasti technické výchovy.
Diagnosis of Selected pre-Concepts Towards Technical Education of 5th Grade Pupils
Keywords: Konstruktivistické didaktiky; žákovo pojetí učiva; technické primární vzdělávání.; Problems of constructivism; scholars subjekt matter; contents of technical education.