Geriatrická léčebná rehabilitace - Baudyšová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce je na základě výzkumu uceleně zpracovat problematiku tak, aby se stala užitnou hodnotou pro rodinné příslušníky, kteří mají trvale či dočasně nesoběstačného seniora. V teoretické části jsem se zaměřila na zmapování vhodných rehabilitačních metod a technik během pobytu na traumatologickém oddělení, problematiku hospitalizovaného seniora, institucionálního zajištění následné rehabilitace v dostupných zdravotnických zařízeních, kompenzačními pomůckami a prevenci pádu. Výzkum jsem prováděla na základě skrytého přímého pozorování, rozhovoru a experimentu - využití znakové řeči v ergoterapii. Problémem hospitalizovaných seniorů je řešení následné péče o ně, nepřipravenost na stáří, nevyhovující bydlení pro bariéry, přidružená onemocnění, špatná adaptace při vybočení ze stereotypu (např. nutná změna kompenzačních pomůcek usnadňujících pohyb).
Geriatric curative rehabilitation
Keywords: geriatrická léčebna rehabilitace; geriatrická křehkost; hospitalizovaný senior; léčebná tělesná výchova; kompenzační pomůcky; facilitace; úrazy seniorů; Geriatric fragility; Hospitalized senior; Currative rehabilitation education; compensate utility; Facilitate; Injuries of seniors