Gramatická terminologie současných učebnic a metod FLE - Vojtová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce sleduje gramatickou terminologii, která se nachází v současných učebnicích francouzského jazyka a metodách FLE. Zaměřuje se především na problematiku slovních druhů a interpretaci některých z nich v analyzovaných příručkách. Se slovními druhy je sledováno i použití terminologie- francouzské nebo české. Klíčovým tématem této práce je metajazyk používaný nejen ve výkladech gramatiky, ale i v zadáních jednotlivých gramatických cvičení. Cílem práce je zjistit, v jaké míře učebnice používají lingvistickou terminologii a zda postupují podle národních tradic. V neposlední řadě se pokusí zjistit, zda se autoři učebnic zabývají všemi slovními druhy.
Grammar Terminology of the Contemporary Textbooks and Methods of FLE
Keywords: Metajazyk; terminologie; slovní druhy; Metalanguage; terminology; word classes