Výživa dětí do 1 roku - Hammerová, Simona (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je zmapovat dodržování jedné ze zásad WHO (výlučné kojení do 6. měsíce věku), dále zmapovat úlohu sestry v edukaci matek dětí do 1 roku v oblasti výživy v ambulanci praktického lékaře a zjistit míru informovanosti matek o výživě dětí do 1 roku. Pro zpracování tématu bakalářské práce byla zvolena forma kvalitativního výzkumného šetření. K získání informací byla použita technika hloubkového rozhovoru metodou dotazování.Získaná data byla následně analyzována metodou otevřeného kódování.Byly vytvořeny dva výzkumné soubory, první soubor tvořilo 5 sester pracujících v ordinaci praktického dětského lékaře a druhý výzkumný soubor tvořilo 7 matek majících alespoň jedno dítě ve věku minimálně 11 měsíců.Výsledkem metody otevřeného kódování bylo identifikováno z rozhovorů sester 6 kategorií. Z rozhovorů matek bylo identifikováno 5 kategorií. K jednotlivým kategoriím jsou přiřazeny podkategorie, kde jsou zakódovány výsledky, vše je znázorněno v přehledných schématech.
Nutrition of infants up to 1 year of age
Keywords: výživa; edukace; sestra; kojení; příkrmy; nutrition; education; nurse; breastfeeding; solid food