Ověření vlivu speciálního tréninkového programu s gymnastickými prvky na rozvoj pohybových schopností mladých fotbalistů - Kovárna, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo vytvořit tréninkový program obsahující gymnastické prvky a ověřit jeho vliv na pohybové schopnosti mladých fotbalistů. Vytvořený program obsahoval deset cviků. Výzkumný soubor tvořilo 20 mladých fotbalistů ve věku 10 11 let. Šlo o kvaziexperiment, konkrétně o Time series design. Provedli jsme vstupní testování, poté devět týdnu probíhal klasický trénink, následně jsme provedli druhé testování a nasadili na devět týdnů náš tréninkový program, po jehož skončení jsme provedli třetí testování. Testování jsme prováděli pomocí strukturovaného Denisiuk testu, který obsahuje pět dílčích testů měřících pohybové schopnosti mládeže. Výsledky jsme statisticky ověřili pomocí párového t - testu na hladině významnosti 0,05 a poté jsme vypočítali jejich věcnou významnost. Ke zlepšení došlo ve všech testech, ovšem t - test nám vyšel pouze u testů měřících explozivní sílu a vytrvalost. Nevyšel nám u testů měřících rychlost, sílu a koordinaci. U testů explozivní síly a vytrvalosti nám vyšla věcná významnost vysoká. U testů rychlosti, síly a koordinace vyšla věcná významnost střední.
Verification of a special training program with gymnastic elements and its influence on development of physical abilities of young footballers
Keywords: fotbal; gymnastika; trénink; mládež; pohybové schopnosti; football; gymnastics; training; youth; physical abilities