Statistické šetření vybraných parametrů volání na tísňovou linku 155 - Vlková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na činnost zdravotnického operačního střediska zdravotnické záchranné služby, které je prvkem kritické infrastruktury a také součástí integrovaného záchranného systému. Tato práce se zabývá fungováním zdravotnické záchranné služby, její strukturou, legislativou, krizovou připraveností, součinností s ostatními složkami integrovaného záchranného systému v případě mimořádných událostí a krizových stavů. Ve výzkumné části bylo k verifikaci výzkumných hypotéz, vedle logických a empirických metod aplikovaného kvantitativního výzkumu, použito statistické šetření naměřených dat vybraných parametrů (příčiny, stupně naléhavosti) volání na tísňovou linku 155 zdravotnického operačního střediska ZSS příslušného kraje. Hypotézy o normalitě vybraných parametrů byly potvrzeny. Hypotéza o korelační závislosti vybraných parametrů byla zamítnuta. Během průzkumu byly zjištěny nejčastější akutní problémy volajících. Současně byly hovorům přiřazeny stupně naléhavosti podle platné legislativy. Výsledky této práce mohou být použity k zvýšení povědomí obyvatelstva v dané problematice, zároveň může být využita jako funkční podklad k dalším navazujícím pracím.
Statistical investigation of selected emergency call parameters
Keywords: zdravotnické operační středisko zdravotnické záchranné služby; mimořádná událost; stupně naléhavosti; tísňové volání na linku 155; parametrické a neparametrické testování; statistické šetření; The EMS dispatch centre of the Emergency Medical Service; extraordinary event; degree of urgency; emergency call to line 155; parametric and nonparametric testing; statistical investigation