Výskyt potenciálních původců parazitárních zoonóz na Svalbardu - Honsová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své práci jsem zjišťovala výskyt parazitárních zoonóz u suchozemských obratlovců na Svalbardu. Parazitární vyšetření bylo zaměřeno na zjištění přítomnosti kryptosporidií, mikrosporidií a giardií. K dispozici jsem měla 87 vzorků trusu z 12 druhů zvířat. Na Svalbardu žijí 3 suchozemští savci. Původně tam byly pouze sobi polární (Rangifer tarandus platyrhynchus) a lišky polární (Alopex lagopus). V první polovině 20. století tam byl zavlečen hraboš východoevropský (Microtus levis), nejspíše z Ruska z oblasti Petrohradu. V létě na souostroví můžeme najít různé druhy ptáků a jediný bělokur horský (Lagopus muta) na Svalbardu přezimuje. Vzorky byly analyzovány jak barvícími, tak i molekulárně genetickými metodami. Pro mikroskopické vyšetření bylo použito barvení podle Miláčka ? Vítovce ke zjištění přítomnosti oocyst kryptosporidií v trusu zvířat. Molekulární diagnostika kryptosporidií, mikrosporidií a giardií byla provedena metodou PCR. U pozitivních nálezů následovala sekvenční analýza, která prokázala přítomnost kryptosporidií vždy u jednoho vzorku: C. parvum u husy krátkozobé, C. goose genotype II u bernešky bělolící a C. muris TS 03 u soba polárního. Dále prokázala přítomnost E. cuniculi genoype II u třech vzorků ze sobů polárních, jednoho vzorku z lišky polární a jednoho vzorku z bernešky bělolící. Dalším diagnostikovaným druhem mikrosporidií byl E. bieneusi u soba polárního a husy krátkozobé. V obou případech se jedná o nové genotypy. Tyto nálezy potvrdily, že extrémní podmínky vysoké Arktidy na Svalbardu umožňují šíření střevních jednobuněčných parazitů, kryptosporidií a mikrosporidií.
The incidence of potential agents of parasitic zoonoses in Svalbard
Keywords: giardie; kryptosporidie; mikrosporidie; Svalbard; giardia; cryptosporidia; microsporidia; Svalbard