Ověření využitelnosti variability srdeční frekvence v tréninkovém procesu cyklistů - Kadlec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Pro růst sportovní výkonnosti je důležité střídání intenzity a odpočinku ve správném poměru. Správné načasování tréninků si můžeme zjednodušit monitoringem variability srdeční frekvence (HRV). Cílem této práce je ověřit souvislost mezi aktuální připraveností podat sportovní výkon a HRV. Ověření bylo provedeno pomocí monitoringu HRV a zátěžových testů. Tyto testy nám umožnila Laboratoř funkční zátěžové diagnostiky KTVS PF JU. Experiment probíhal po dobu dvou měsíců a zúčastnila se ho dvojice cyklistů - disciplín XC. Počet probandů považujeme za jeden z limitních faktorů experimentu. Porovnáním spirometrických výsledků a výsledků spektrální analýzy variability srdeční frekvence jsme získali statistické významnosti hodnot. Za statisticky významné výsledky můžeme považovat korelace hodnot stimulace sympatiku a minutové ventilace. O statisticky významných souvislostech hovoříme pouze u jednoho ze dvou účastníků experimentu. Konkrétně u prvního z probandů se prokázalo 32 statisticky významných korelací ze 140 provedených. U druhého z probandů se prokázalo 11 statisticky významných korelací ze 140. U cyklisty s vyšší úrovní výkonnosti bylo prokázáno více významných korelací. Do jisté míry naše výsledky potvrdili souvislost mezi úrovní výkonnosti a HRV, jejíž význam je zejména v určení úrovně kompenzace.
The Verification of Usability of the Heart Rate Variability in the Training Process for Cyclists
Keywords: cyklisté; vytrvalostní schopnost; adaptace; superkompenzace; spektrální analýza; autonomní nervový systém; únava; sympatikus; parasympatikus; cyclists; endurance ability; adaptation; supercompensation; spectral analysis; autonomic nervous system; tiredness; sympathetic nervous system; parasympathetic nervous system