Moderne Frau und in der Zeit der Industrialisierung - Kolářová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá analýzou vybraných děl známého německého spisovatele Theodora Fontana. Konkrétně jde o tři romány - Toužení, soužení; Effi Briestová a Cizoložnice. Této analýze předchází teoretická část, ve které jsou zpracovány odborné podklady a ty poté slouţí jako východisko v následné analýze v druhé, praktické části. Druhá část, tedy analýza děl, zahrnuje obecné informace o díle, stručný obsah a charakteristiku hlavních postav. Následuje porovnání historické skutečnosti s předloţenou realitou v díle. Celou práci uzavírá třetí část - komparace všech tří románů, a to jak všeobecně, tak i z hlediska hlavních hrdinek a historické věrnosti.
Modern Woman in the Industrialization Period
Moderní žena v době industrializace
Keywords: Realismus; Německá literatura v 19. století; Společenská a sociální situace ţen v Německu v 19. století - dějiny; Theodor Fontane a Touţení; souţení; Effi Briestová; Cizoloţnice; Charakteristika postav ? srovnání se skutečností; Realism; German literature in 19th century; Social situation of women in Germany in 19th century ? history; Theodor Fontane and Desire; Torment; Effie Briest; L?Adultera; Attributes of main characters in the book ? comparison with reality