Kvalitativní výzkum procesu fyzické a psychické přípravy parašutistů a zvládání stresu v průběhu seskoku padákem - Martin, Milan (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je podniknout kvalitativní výzkum založený na grounded teorii, zakotvené teorii a zjištění, jak se sportovní a vojenští parašutisté připravují na seskok. V teoretické části se pokusíme vysvětlit koučování a učení, senzomotorické učení, psychohygienické metody, fyzickou a psychickou průpravu, teorii aktivace, teorii stresu, zvládání stresu, vliv hudby na aktivaci a zvládání stresu. V metodologické části objasníme pojem kvalitativního výzkumu, základy zakotvené teorie při použití metody polo strukturovaného rozhovoru, popř. pozorování. Po provedení kvalitativního výzkumu budou sumarizovány zjištěné vzorce fyzické a psychické přípravy a rozdílné či společné společné prvky zvládání stresu a emocí u sportovních parašutistů a výsadkářů AČR.
Qualitative research of processes of physical and mental preparation for parachuting and an influence of stress during the parachute jump
Keywords: Kvalitativní výzkum; stres; zakotvená teorie; seskok; teorie aktivace; strach; učení; psychická příprava; emoce.; Qualitative research; stress; grounded theory; jump; activation theory; fear; lerning; mental preparation; emotions.