Agregace jako antipredační strategie u pulců ropuchy obecné (Bufo bufo). - Bodnár, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Larvy (pulci) mnoha druhů žab provozují četné behaviorální adaptace, ab se vyhnuli predátorovi. Snížení vlastní aktivity v přítomnosti predátora je oblíbenou strategií u pulců ropuchy obecné (Bufo bufo). V téti práci byla testována antipredační odpověď pulců druhu Bufo bufo vystavených olfaktorickým podnětům prozrazujícím jak predátorovu přítomnost, tak i blízkost vlastní pulčí agregace. Experiment prokázal, že pulci v blízkosti většího hejna vykazují jinači antipredační odpověď ve míře své aktivity nežli pulci v malé skupince.
Aggregations as an antipredator strategy in common toad tadpoles (Bufo bufo).
Keywords: agregace; behaviorální adaptace; Bufo bufo; predace; pulci; snížení aktivity; aggregation; behavioral strategy; Bufo bufo; predation; reduced aktivity; tadpoles